TR
EN
DE
+90 (258) 264 10 30
TR
EN
DE
Tedaviler
Lasik
Katarakt
Glokom
Retina
Genel Göz Muayeneleri
Diyabetik Retinopati
Vitrektomi Tedavisi
Sarı Nokta Hastalığı
Keratokonus Tedavileri
Şaşılık Tedavileri
Göz Kapağı Düşüklüğü
Göz Kapağı Rahatsızlığı
Göz Kapağı Tümörleri
Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı
Göz Tikleri ve Blefarospazm
 
Randevu Al

Katarakt göz bebeğinin arkasındaki doğal merceğin (Lens) görmeyi düşürecek derecede şeffaflığını kaybederek bulanıklaşmasıdır.

Katarakt yaşlılık belirtisi olup, sıklıkla 60 yaşın üzerindekilerde görülür, nadiren doğuştan ya da travma sonrası olabilir. Katarakt oluşurken hastanın uzak veya yakın görmesi bozulur. Görmedeki sislenme zamanla artar. Işık yansımaları rahatsız edici olmaya başlar. Hastanın görmesi, günlük yaşamını veya mesleğini engelleyen bir seviyeye kadar azaldığı zaman kataraktı tedavi edilir. Yakın gözlüğü takan yaşlıların, gözlüksüz yakını görmeye başlamaları merkezi kataraktın tipik belirtisidir.

Şeker hastalarında katarakt daha genç yaşlarda görülür. Uzun süre kortizonlu ilaç kullananlarda katarakt oluşma riski daha yüksektir. Doğuştan da görülebileceği gibi, göz yaralanmalarından sonra da görülebilir.

Rutin göz muayenesi ile teşhis edilebilir.

Her kataraktlı hastanın hemen ameliyat olması gerekmez. Katarakt belli bir sertliğe ulaştığında ve hastada görme şikâyetlerine yol açtığında tedavi edilmesi önerilir.

Kataraktın bugün için ilaç tedavisi yoktur. Kataraktın tedavisi sadece cerrahidir. Gözde katarakt oluşmuşsa ameliyat tek çaredir. Kullanılan ameliyat tekniği kısaca FAKO denilen “Fakoemülsifikasyon” yöntemidir. Bu ameliyat özel bir cihaz yardımı ile yapılmaktadır. Göze küçük bir tünel açılarak, ultrasonik dalgalar oluşturan cihazın ucu ile göz içine girilerek kataraktlı lens yerinde, parçalanarak emilir. Çıkarılan lensin yerine, görme fonksiyonunu yerine getirecek kalıcı suni bir mercek (göz içi lensi) yerleştirilir.

Göz ameliyatları içerisinde, başarı oranı en yüksek olan ameliyatlardandır. FAKO yöntemi ile operasyon, bu başarıyı daha da yükseltmiştir. Hasta ve hekim memnuniyetinin yüksek olduğu bir operasyondur. Katarakt ameliyatı FAKO yöntemi ile dikişsiz olarak gerçekleşmekte, gözün uzun süre bantlanmasına gerek kalmamakta, hasta ameliyatın ertesi günü, günlük aktivitesine kavuşabilmektedir. Katarakt ameliyatından sonra eğer varsa hastanın kırma kusuru sıfıra yaklaşır. Ameliyat öncesi ileri derecede miyop veya hipermetrop gözlük kullanan hastalar bundan da kurtulurlar. Günümüzde yüksek derecede miyop veya hipermetrop gözlük kullanan hastalarda bile görme kusurunun düzeltilmesi için kataraktı az da olsa, ameliyatı erkenden yapılabilmektedir.

Katarakt belli bir evreye ulaştığında ve hastanın görmesini rahatsız edici düzeyde engellediği zaman ameliyat edilmelidir. Bazen şeker hastaları gibi göz dibinin net olarak izlenmesi gerektiği durumlarda, bazen de göz tansiyonu ile birlikte kataraktın olduğu durumlarda ameliyata daha erken evrelerde karar verilebilir.

Katarakt geri gelmez ancak kataraktı çevreleyen ve suni merceğin içine yerleştirildiği saydam torba (kese) bazen kalınlaşabilir. Böyle bir durum geliştiğinde hasta katarakt ameliyatı öncesine benzer dumanlı, perdeli görmeden yakınabilir. Bunun tedavisi çok kolay bir şekilde YAG Laser adı verilen kısa bir işlemle ayaktan gerçekleştirilir. Hasta ameliyattan sonra kavuştuğu net görmeyi yeniden elde eder.

Katarakt ameliyatında göz içine yerleştirilen lensin ultraviyolenin zararlı ışınlarından koruyan özellikle olanları da kullanılmaktadır. Hastanın her mesafede (yakın, orta, uzak) net görmesini sağlayan multifokal özellikteki göz içi lensi hasta arzu ederse ameliyat sırasında göz içine yerleştirilebilir.

2007 yılından beri hastanemiz katarakt ameliyatlarında FDA (Amerikan gıda ve ilaç idaresi ) onaylı ve dünyaca kaliteli kabul edilmiş göz içi merceklerini tercih etmektedir. Kaliteli firmalar tarafından son yıllarda UV ışınlarını filtreleme özelliğine sahip Amerikan meişeli ve FDA onaylı göz içi merceği kullanıma sunulmuştur.  Sarıgöz içi merceği ile ilgili yapılan araştırma ve geliştirme çalışmalarında; bulundurduğu UV filtresi sayesinde gözü güneşin zararlı ışınlarından koruyarak görme merkezi bozuklukları oluşumuna büyük ölçüde engel olduğu, aynı zamanda ışık yansımaları ve dağılmalarını diğer göz içi merceklerinden çok daha iyi düzeltebilme özelliğinin olduğu bu sayede de hastalarda "Daha iyi görüntü kalitesi ve daha iyi renk algılaması" sağlandığı gösterilmiştir. Hastanemiz FAKO ameliyatlarında hastalarımıza diğer göz içi mercekleri alternatiflerini ve göz içi merceği alternatifini de sunmakta ve hastalarımızın istekleri doğrultusunda etkin göz içi merceklerinden biri olan Sarı Göz İçi Merceği kullanmaktadır. Ayrıca son yıllarda kullanıma sunulan uzak ve yakın görmeyi aynı anda sağlayan göz içi mercekleri (multifokal lensler) de uygun hastalarda uygulanabilmektedir. 


Son güncellenme tarihi: 26 Nisan 2024 Cuma